Az álláskereséssel kapcsolatos tréningeket a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja tartja. A tréning „Álláskeresési ismeretek” címmel tantárgyként is felvehető, érte kredit szerezhető.

A tréning első részében érdekes, személyiségfejlesztő feladatok zajlanak csoportmunka keretében. A tapasztalatok szerint ugyanis sokan a tanulmányaik alatt is keresik a számukra legmegfelelőbb pályát, szeretnék megtalálni álmaik karrierlehetőségeit, amelyhez azonban önmagunk, személyiségünk, adottságaink megfelelő ismerete elengedhetetlen.

A tréning második felében gyakorlati álláskeresési kompetenciákra lehet szert tenni, a résztvevők nem csak megismerkednek az önéletrajzírás, motivációs levél és kísérőlevél készítésének alapszabályaival, hanem maguk is írnak ilyeneket. Ezután ki kell keresniük egy aktuális álláshirdetést, arra szabniuk a beadandó anyagokat, végül pedig egy próba-állásinterjún vesznek részt. Ezt a tréninget vezető pszichológus a kurzus végén az egész idő alatt nyújtott teljesítménnyel együtt kiértékeli, hasznos tanácsokat adva a jövőben az álláskereséssel kapcsolatban.