A tökéletes önéletrajz

2012. május 15-től a Tempus Közalapítvány vette át a Nemzeti Europass Központ működtetésének feladatát Magyarországon. A nemzeti központ végzi az Europass dokumentumok kibocsátásának koordinációját és népszerűsítését is.

A rendezvény napján a Tempus Közalapítvány munkatársai szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!
Ne felejtsetek el Önéletrajzot hozni magatokkal!

Az Europass a végzettségek és kompetenciák összehasonlíthatóságát támogató egységes rendszer, amelyet az állampolgárok önkéntes alapon használhatnak végzettségeik, oktatásban és képzésben szerzett kompetenciáik elismertetésére, munkavállalás esetén a munkaadók tájékoztatására.

Az öt dokumentumból álló Europass portfólió segítségével átláthatóvá válik, hogy tulajdonosa mit tanult, milyen készségeket sajátított el, és milyen munkatapasztalattal rendelkezik. A képző intézmények és a munkaadók így könnyen értelmezhetik a különböző országokból származó diplomákat, bizonyítványokat és szakképesítéseket.

 

A dokumentumcsalád az alábbi elemekből áll:

Europass önéletrajz
Célja, hogy megkönnyítse egy áttekinthető és rendszerezett önéletrajz írását. Ez a nemzetközi önéletrajz egy rugalmas formanyomtatvány, amely a megszokott önéletrajzi formátumot követi, kiegészítve azt további információk lehetőségével.

Europass nyelvi útlevél
Egységes formában, valamint kód- és szintrendszerben mutatja be a nyelvtudást és tapasztalatokat. Tulajdonosa egy önértékelési táblázat segítségével tölti ki aktuális gyakorlati tudása alapján a nyomtatványt.

Europass oklevélmelléklet
Célja, hogy tárgyszerű információt adva hozzájáruljon a különböző országokban szerzett diplomák átláthatóságához és elismeréséhez. Azért készül, hogy leírja a megszerzője által folytatott és sikeresen lezárt tanulmányok tartalmát, jellegét, szintjét. A dokumentumot a vizsgáztató intézmények bocsátják ki.

Europass bizonyítvány-kiegészítő
Célja, hogy tárgyszerű információt adva hozzájáruljon a különböző országokban szerzett szakképesítések átláthatóságához és elismeréséhez. Azért készül, hogy a képesítés, illetve bizonyítvány kiegészítőjeként leírja a képesítéssel rendelkező sikeresen lezárt tanulmányai pontos tartalmát, jellegét, szintjét, a betölthető foglalkozások körét. A dokumentumot a vizsgáztató intézmények bocsátják ki.

Europass mobilitási igazolvány
Az EU vagy EFTA országokban lezajlott mobilitási programok során megszerzett munkatapasztalatok és elsajátított készségek vagy az elvégzett kurzusok és megszerzett érdemjegyek igazolására szolgáló dokumentum. Az igazolvány elsősorban az Európai Bizottság oktatási és képzési programjainak (Egész életen át tartó tanulás program alprogramjai: Leonardo da Vinci, Erasmus és Comenius, illetve a Fiatalok Lendületben Program, Európai Önkéntes Szolgálat alprogramjának keretében megvalósuló/megvalósult kiutazások esetében állítható ki. A dokumentum kiállítása a küldő intézmény feladata.

További információk: