13 ápr

Az európai uniós karrierlehetőségekről, a pályázás részleteiről és a kiválasztás folyamatáról, illetve a gyakornoki programokról esett szó a „Karriermenedzsment” című előadássorozat keretében április 10-én a Debreceni Egyetemen. Az előadók a Külgazdasági és Külügyminisztérium nagy tapasztalattal rendelkező diplomatái voltak, akik gyakorlati tapasztalatok, élmények megosztásán keresztül mutatták be a lehetőségeket, illetve saját munkájukat.

Először Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének helyettes vezetője számolt be személyes tapasztalatairól. Elmesélte, hogyan lett európai tisztviselő, milyen uniós intézményekben dolgozott, és hogyan élte meg az első brüsszeli munkanapokat. Bíztatta a jelentkezőket, hogy ne adják fel, ha elsőre nem sikerül a pályázás, hiszen vannak, akik évekig próbálkoznak, és a végén siker koronázza a kitartásukat.

Czeti András Magyarország EU-hoz akkreditált állandó képviseletének tanácsosa, az EU intézményeknél dolgozó magyarok előmeneteléért és a nemzeti szakértők kihelyezésért felelős diplomata. Emellett címzetes docens a Corvinus Egyetemen, meghívott előadó a hollandiai Wageningen Business School nemzetközi tanfolyamain, valamint a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára. Előadásában először is felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy az EU-s intézményeknek mindenféle diplomával rendelkező munkavállalókra szüksége van. Bemutatta az uniós intézményi struktúrát, majd azt, hogy hol és milyen arányban dolgoznak magyarok. Ez jelenleg összesen 1446 fő, amely az alkalmazotti létszám két és fél százaléka (az EU létszáménak 2 százalékát teszi ki az ország lakossága). Megtudtuk, hogy nincs kvóta, tehát Magyarország felülreprezentáltsága nem jelenti, hogy nem várnak újabb magyar jelentkezőket a különböző pozíciókra. Ezután megismertette a hallgatókkal a versenyvizsga feladattípusait, és elmagyarázta bekerülés fázisait. Nem csak a végzettek, hanem azok is jelentkezhetnek, akik ebben az évben kapnak diplomát.  A feltételek a magyar állampolgárság, bármilyen alapszakos diploma és két hivatalos nyelv ismerete: az egyiket anyanyelvi szinten, a másikat pedig B1-B2 szinten kell tudni. Végül példafeladatokat mutatott, így a hallgatóság letesztelhette a tudását számelemzésben vagy absztrakt formafelismerésben.

Végül Csorba Éva az Európai Külügyi Szolgálatot mutatta be, amelynek a felépítése hasonlít egy külügyminisztériuméhoz. Megtudtuk, hogy ennél a szervezetnél is vannak gyakornoki programok, ahova jelentkezhetnek a frissdiplomások.  Érdekességként elmondta, hogy jelenleg is több delegációnak van magyar vezetője, például Grúziában.

Az előadás végén kérdésekre válaszolva elmondták a diplomaták, hogy a versenyvizsga feladataira online-próbafeladatokkal lehet felkészülni. 40-50 órás felkészüléshez ez mindenképp elegendő, de aki komolyabb befektetéssel akar több esélyt adni magának a sikeres versenyvizsgára, az ún. vizsgacsomagokat is megrendelhet pár ezer forintért.

Hasznos linkek az érdeklődőknek:

Állásajánlatok a közigazgatásban              https://kozigallas.gov.hu/

Közigazgatási ösztöndíj                               https://mko.kormany.hu/index/

Állások az EU Intézményeinél                   http://euallas.kormany.hu/index/

EKSZ honlap                                                 http://eeas.europa.eu/

Szakmai gyakorlat                                        http://ec.europa.eu/stages/

Feliratkozás hírlevélre:                               KKFO@mfa.gov.hu

Jelentkezés a versenyvizsgára                   https://epso.europa.eu/

 

20180410 623

20180410 658

20180410 60320180410 634