Külalak, helyesírás = első benyomás A kiválasztott pozíció megpályázásakor a munkáltató/cégvezető/HR munkatárs a legelső benyomását a pályázóról a beküldött szakmai önéletrajz formai megjelenítése alapján szerzi, ezért nagyon fontos, hogy az szép kivitelű, tagolt, könnyen olvasható legyen (olvasható betűtípus kiválasztása), terjedelme lehetőleg ne haladja meg a két oldalt, és eredeti aláírás szerepeljen rajta.

A megfelelő fotó kiválasztása Amennyiben fényképes önéletrajzot küld be, érdemes színes, elsősorban az arcra fókuszáló fotót választani, mert jobban felkelti a HR-es figyelmét. További szempont, hogy a fotó illeszkedjen a betölteni kívánt pozícióhoz pl. ügyfélszolgálatos munkakörhöz mosolygós, bizalomgerjesztő fotó ajánlott.

Email cím Nem is gondolná az ember, hogy mennyire fontos, milyen email címről küldi el a jelentkezését valamilyen állásra. Pedig van olyan HR-es, aki meg sem nyitja a jelentkező levelét, ha a cím, amiről érkezett, komolytalan. Kerülni kell a kiscica19@gmail.com vagy amerikakapitany23@gmail.com stb. elnevezéseket. Ehelyett érdemes saját névhez kapcsolódó fiókot készíteni, mint például: kisevaveronika@gmail.com vagy nagy.jozsef@gmail.com

Pozitív hangvételű, hiteles önéletrajz megírása Bármilyen állás megpályázásánál alapvető elvárás, hogy az önéletrajz csak pozitív információkat tartalmazzon, tényszerű, aktuális és hiteles legyen. Egy pályakezdő pl. ne azt emelje ki, hogy még nincs szakmai tapasztalata, még nem kapta meg a diplomát (adott esetben), hanem azt hangsúlyozza, melyek azok a személyiségvonások, szakmai gyakorlat során szerzett tapasztalatok, melyek motiválják, hogy az adott szakterületen tevékenykedjen.

A nyelvtudás szintje A hitelesség különösen fontos a nyelvtudás szintjének megadásánál, ami aktuális nyelvtudásunkat tükrözze, mert ez az állásinterjú során úgyis azonnal kiderül. Ha esetleg nem rendelkezünk az előírt szintű nyelvtudással, nem ezt kell hangsúlyozni, hanem kiemelni, hogy pl. jelenleg is képzem magam ezen a területen, nyelvtanárhoz járok, nyelvtanfolyamon veszek részt, tartom a kapcsolatot külföldi barátaimmal tehát azon vagyok, hogy fejlesszem nyelvtudásomat, amire pl. egy multinacionális környezet nagyon alkalmas.

Álláshoz igazított önéletrajz Különböző munkakörök különböző elvárásokat jelentenek, így önéletrajzunkat érdemes az adott állás elvárásaihoz igazítani, és azokat a szakmai tapasztalatainkat, tanulmányainkat, személyiségjegyeinket hangsúlyozni, amelyek a megpályázott munkakörben fontosak. Ne sablon önéletrajzokat küldjünk valamennyi megpályázott állásra, hanem legyünk elég kreatívak önéletrajzunkat a megpályázott álláshoz igazítani, felesleges információkkal ne terheljük jövőbeli munkáltatónkat.

Sorrendiség az önéletrajzban Amennyiben rendelkezik szakmai tapasztalattal, szakmai gyakorlattal a betöltendő munkakörhöz kapcsolódóan, általános szabály, hogy ennek bemutatása előzze meg az iskolai végzettségek taglalását. A kiindulópont mindig a jelen legyen időben visszafelé haladva.

Egyedi, figyelemfelkeltő önéletrajz Kerüljük a túlzott általánosságot egy végzettség vagy korábban betöltött pozíció megadása esetében. Az iskolai végzettség puszta megnevezése sokszor nem fedi fel a képzés valódi tartalmát, a munkaadó számára hasznosítható értéket, ezért érdemes konkrét tantárgyakat kiemelni, felsorolhatjuk korábbi kutatómunkáinkat, eredményeinket, diákkörben végzett munka stb., melyeknek hasznát vehetjük a kiszemelt munkakörben. Egy korábban betöltött pozíciónál ugyanez a helyzet, az, hogy valaki pl. vezetői asszisztensként dolgozott sok mindent lefedhet, de ezt egyértelművé kell tenni azzal, hogy pontokba szedve felsoroljuk feladatainkat, tapasztalatainkat. Önéletrajzunk egyedivé tehető pl. linkek felsorolásával, abban az esetben, ha rendelkezünk olyan publikációval, vagy részt vettünk olyan projektben, amely az interneten elérhető.