02 máj

Az Ifjúsági Garancia Rendszerről és azon belül az Ifjúsági Garancia Programról, valamint egyéb, pályakezdőknek szóló lehetőségekről esett szó a „Karriermenedzsment” című előadássorozat keretében április 24-én a Debreceni Egyetemen. Az Ifjúsági Garancia Programot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP-5.2.1-14) keretében hozták létre. Az előadók a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalból érkeztek, hogy bemutassák az érdeklődőknek a programot.

Először Borbásné Szabolcsi Edit, a Foglalkoztatási Főosztály állami tisztviselője ismertette a hátteret. Európában 2012-re a gazdasági világválság nagy munkanélküliségi mutatókat hozott főleg a fiatalok körében. Magyarországon a 15-24 évesek munkanélküliségi rátája 28,1% volt. Ezért 2013-ban az Európai Tanács kezdeményezésére megfogalmazták, hogy egy olyan átfogó oktatás- és foglalkoztatáspolitikai programot kell kialakítani, amelynek célja, hogy a nem foglalkoztatott fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban. Ennek érdekében a foglalkoztatási szolgálatnak meghatározott időn belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlania a regisztrált álláskereső számára az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre vagy a tanulásra.

Ahhoz, hogy valaki bekerüljön az Ifjúsági Garancia Programba, regisztrálni kell a Járási Hivatalok Foglalkoztatási Osztályain. Ezután a fiatalnak egy szakember segítségével egy egyéni tervet dolgoznak ki, mérlegelve, hogy milyen típusú szolgáltatással, támogatással lehet a regisztrált munkaerő-piaci esélyeit hosszú távon javítani. A szolgáltatások között megtalálhatóak különféle tanácsadások (munka- és pályatanácsadás, pszichológiai, álláskeresési tanácsadás), munkaközvetítés, motivációs tréning, mentori szolgáltatás. A támogatás formái lehetnek bér jellegűek, lakhatási, utazási és képzési támogatások. Az Ifjúsági Garancia Rendszer részeként a fiatalok vállalkozóvá válására is létrehoztak egy programot, amelynek segítségével vállalkozói képzéseken lehet részt venni. Támogatást nyújt az üzleti terv elkészítésében, a vállalkozás indítási költségeinek finanszírozásában. Egy másik pályázat keretében a fiataloknak lehetőségük van gyakornoki programban való részvételre, melynek a célja a munkatapasztalat szerzése.

Borbásné Szabolcsi Edit, az előadása végén az eredményekről beszélt. Az eddigi intézkedések eredménye, hogy a 15-24 éves munkanélküliek száma 35 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 10,6%-ra csökkent, a munkanélküliek egyötöde azonban továbbra is ebből a korcsoportból került ki. Az Ifjúsági Garancia Program 2021. október 31-ig tart.

Az előadás második előadója Magyari Tamásné volt, aki a Kormányhivatalban mentori szolgáltatásokat nyújt. Ő gyakorlati szempontból világított rá a programra. Bemutatta az Ifjúsági Garancia Program weboldalát. Itt minden információ megtalálható a programmal kapcsolatban. A szolgáltatásokat egyenként, részletesen ismertette. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján a térségek munkaerő-piaci helyzetét lehet megtekinteni, valamint tájékozódni lehet a foglalkoztatással összefüggő jogszabályokról. A másik hasznos weboldal a Nemzeti Pályaorientációs Portál, ahol kérdőíveket lehet kitölteni, található rajta foglalkozás- és szakmabemutató, valamint karriertanácsok és munkaerő-piaci információk. A munkaközvetítés hatékonyságát növeli a Virtuális Munkaerőpiac Portál. Az előadó tapasztalatai szerint legalább 20 helyre is be kell adni az álláspályázatunkat ahhoz, hogy 7 helyre behívjanak minket. Ezen a portálon viszont a munkát keresők és foglalkoztatók gyorsabban egymásra találhatnak.

Az előadást a két előadó azzal zárta, hogy mindenkit buzdítanak arra, hogy kérjenek segítséget és használják ki a lehetőségeket és a támogatásokat céljaik elérésére.

Bővebb információ: www.ifjusagigarancia.gov.hu

20180424 200 20180424 216 20180424 23320180424 228