08 dec

Az elmúlt félévben Szafkóné Ács Márta protokollról szóló előadását értékelték a hallgatók a leghasznosabbnak, így ebben a félévben is meghívtuk az előadót.

December 5-én az előadó elmagyarázta a protokoll fogalmát, azt, hogy milyen összetevői vannak, és hogy miért hasznos ismerni a szabályokat. Ezután frappáns gyakorlatokon keresztül megismerhették a hallgatók a köszönés különböző formáit, illetve a sorrendet, azaz hogy ki üdvözöl kit először egy adott szituációban. Érdekességképpen a már nem használt üdvözlési formákat is bemutatta, például a kézcsókot, kalapemelést stb.  A szóbeli kommunikáció mellett az írásbeli kommunikáció illemszabályaira is kitért: hogyan kell megszólítani a címzettet, mikor használjuk az „asszony”, „kisasszony” megszólításokat. Felhívta a figyelmet az álláshirdetés megpályázásakor leggyakrabban előforduló hibára, például, hogy az e-mail vagy levél feladója nem jár utána a címzettnek, így olyan megoldás születik a megszólítás formájára, hogy “Tisztelt Uram/Asszonyom!” – ezek viszont sajnos a protokoll szempontjából helytelenek.

Az előadás végén hasznos tippeket és tanácsokat adott az állásinterjún való megjelenésekhez: hogyan illik öltözködni, mennyire lehet erős a smink, milyen az alkalomhoz illő körömdíszítés stb.  Bíztatta a hallgatókat, hogy legyenek magabiztosak, és kövessék a protokoll szabályait mind az állásinterjúkon, mind a munkahelyükön, ugyanis minden helyzetben fontos a határozott fellépés és az ápolt megjelenés.

20161205 726

20161205 700 20161205 703 20161205 711